Wist je dat 26% van het totale ziekteverzuim is gerelateerd aan ‘de blauwe maandag’, de dag waarop mensen hun roes uitslapen na te veel alcoholgebruik in het weekend? Erger nog, werknemers die nog onder invloed zijn en toch komen opdagen op het werk en een bedrijfsongeval veroorzaken. Hoeveel kost dat de werkgever? 25% van de bedrijfsongevallen is namelijk alcohol gerelateerd. En 10% van de werknemers heeft een ADM-probleem.
Hoeveel werkgevers zijn zich hiervan bewust? Te weinig, als je het mij vraagt. In gesprekken hoor ik regelmatig dat werkgevers niet precies weten wat er speelt op de werkvloer als het gaat om doseringsproblematiek onder werknemers. Het maakt onzeker, want ze hebben weinig kennis van ADM en vermijden het onderwerp. Gelukkig zijn er ook werkgevers die juist zeggen: Vertel, ik wil er alles over weten om mijn werknemers veiligheid te bieden.
3 reden om alcoholgebruik tijdig te signaleren
#1 Overmatig alcoholgebruik heeft invloed op de prestaties en productiviteit van een werknemer. Slechte concentratie, werk niet afmaken en veelvuldig te laat komen zijn voorbeelden.
#2 Alcohol kan leiden tot gezondheidsproblemen voor de werknemer zelf, denk aan chronische ziekten. Ook de veiligheid op de werkvloer komt in het gedrang. Onder invloed ben je niet alert en creëer je onveilige situaties met kans op letsel. Op sommige posities binnen het werkproces is dat een geval van leven of dood. Ook voor collega’s vormt de werknemer met een doseringsprobleem een groot risico.
#3 20% van de werknemers heeft last van het gebruik van een collega. Denk aan agressief en onvoorspelbaar gedrag of liegen waardoor een negatieve werksfeer ontstaat. Wat kost dat, behalve minder werkplezier en de kans dat de andere collega een andere baan zoekt?
En dan heb ik het nog niet over gedrag naar klanten toe.
Wat kost een doseringsprobleem?
De kosten van een doseringsprobleem haal je uit de cijfers. Keiharde cijfers, daar draait het om. Die cijfers kun je uit systemen halen, tenminste als je weet waar je op moet letten. En precies daar zit de crux. De onwetendheid van de werkgever over doseringsproblematiek maakt dat er nog te weinig preventief en vooral reactief gehandeld wordt.
Reken maar uit: Wat kost het de werkgever als een werknemer zich ziek meldt? En als dat vaker per maand voorkomt? Wat is het gevolg van een bedrijfsongeval? En welke prijs betaal je dan als werknemer, als collega en als werkgever?
Signalering van doseringsproblemen
Signalen zijn in er allerlei vormen. Doseringsproblemen uiten zich in uitzonderlijk gedrag op de werkvloer, een hoog ziekteverzuim en regelmatig ook in financiële problemen. Daarbij zijn werknemers met een doseringsprobleem een meester in het verbloemen van hun geheim. In functioneringsgesprekken zullen ze alle middelen aangrijpen om dat zo te houden. Als je niet bekend bent met de signalen, merk je dat niet op. Als je de data niet analyseert, gaat het aan je voorbij. Met ADM-beleid dat ook bekend is bij werknemers, zijn werknemers eerder geneigd om collega’s te helpen. Ze weten wat hun collega te wachten staat: hulp, begeleiding en begrip. Verslaving is namelijk een ziekte en werkgevers zijn wettelijk verplicht om hun werknemers te helpen.
Dat gebeurt bij ons niet
In gesprekken met directie en HR hoor ik regelmatig: “Dat gebeurt bij ons niet.” Cijfers weerleggen die uitspraak. Want uitspraak kunnen ze vervolgens niet staven met data, er is geen onderzoek naar gedaan. Onze ervaring is, dat als je in gesprek gaat, een ADM-beleid opstelt, management traint over signalen en voorlichting geeft aan werknemers, de ervaringsverhalen vanzelf komen. Want iedereen kent situaties waarin sprake is van (overmatig) gebruik van alcohol. Is het niet zo dat in onze maatschappij alcohol drinken nog steeds gelijk staat aan gezelligheid? En als je dus geen alcohol drinkt, je dus niet gezellig bent? Alcoholgebruik zit diepgeworteld in onze maatschappij en alleen door herhalende preventie, kun je dit patroon doorbreken.
ADM-support blijft overtuigd dat bewustwording met training, voorlichting en een up-to-date ADM-beleid de aanjagers zijn bij een gedegen preventieve aanpak. Meer informatie? Neem contact op via info@adm-support.nl