Een echt alcoholvrije organisatie in 2025

Eerder schreef ik al over hoe de combinatie van alcohol en gezelligheid in de Nederlandse
cultuur is ingeburgerd
. Een alcoholvrij biertje bestellen in een café is tegenwoordig niet meer zo raar. Waarom klampen we ons dan vast aan die fles wijn als bedankje of een weekafsluiting met bakken bier? Durf jij als organisatie de echte stap te maken naar een alcoholvrije werkomgeving? Juist omdat je om je medewerkers en hun gezondheid geeft, zou dit de hoogste prioriteit moeten hebben.

Peter van Veelen, General Manager Combined Cargo Terminals b.v.: “We ontvingen signalen dat medewerkers onder invloed aan het werk waren. We hebben toen zelf actie ondernomen met onaangekondigde visitaties met speurhonden en kwamen schrikbarende aantallen tegen. Samen met ADM-support voerden we onaangekondigde controles uit, bij de eerste controle was meer dan 50% van de medewerkers onder invloed aan het werk. Na voorlichting aan alle medewerkers en een uitgebreide training voor onze leidinggevenden vanuit het ingevoerde ADM-beleid – zero tolerance – hebben we onaangekondigde controles voortgezet. Nu, een aantal jaar later, testte niemand positief. Onze mensen werken op de terminal met grote, zware machines en onder invloed zijn tijdens het werk is een groot risico. We hebben met ons ADM-beleid in een paar jaar tijd een enorme vooruitgang geboekt naar een veiligere werkomgeving.”

Feiten over alcohol

Alcoholgebruik kan zorgen voor ongeveer 200 verschillende ziekten waaronder 7 soorten kanker en slechts 37% van de volwassen Nederlanders weet dat alcohol de kans op kanker vergroot. Alcohol is jaarlijks verantwoordelijk voor zeker 4000 nieuwe kankerpatiënten, volgens oncologisch chirurg Marjolein Smidt. En nog drinkt 56,6% van de volwassen Nederlanders meer dan het advies van de Gezondheidsraad: minder dan één glas alcohol per dag.

Is alcoholvrij de oplossing?

Het aanbod aan alcoholvrije dranken is de laatste jaren stevig toegenomen. Is alcoholvrij dan dé oplossing voor iedereen die de smaak van een biertje lekker vindt en alcohol wil minderen?

Het Expertisecentrum Alcohol meldt voorzichtig dat, de mogelijkheid om te kiezen voor een alcoholvrije drank mensen kan helpen om een bewuste en veilige keuze te maken. Hoewel alcoholvrij niet automatisch inhoudt dat er geen alcohol in de alcoholvrije drank zit. Alcoholvrij bier bevat minder dan 0,1% en alcoholarm bier maximaal 1,2% alcohol, maar nog niet 0%.

Bovendien is nog niet onderzocht wat effecten zijn van alcoholvrije dranken op het alcoholgebruik. Vervangen alcoholvrije dranken het gebruik van alcohol of komt het gebruik van alcoholvrij boven op het gebruik van alcohol?

Bovendien is er een mogelijkheid dat de overstap naar alcoholhoudende dranken voor jongeren makkelijker wordt, omdat ze al aan de smaak gewend zijn van alcoholvrije alternatieven. En vergeet de branding van het alcoholmerk niet, de branding van alcoholvrij en alcoholarm is niet afwijkend en daardoor voor consumenten vertrouwd. De overstap naar een alcoholhoudende drank van hetzelfde merk is dan zo gemaakt.

Alcoholvrije organisatie

Toch is alcoholvrij nog altijd beter dan alcoholhoudend. In het kader van vitaliteit en duurzaamheid van medewerkers op de werkvloer, hoe introduceer je zo’n wijziging? Want dit onderwerp maakt ook deel uit van het ADM-beleid. Maak dit binnen de organisatie bespreekbaar en leg vooral uit waarom. Is de vrij-mi-bo al alcoholvrij? Bestel je dit jaar geen alcoholkerstpakketten voor je relaties en is ook de directielunch met klanten zonder wijn?

Maak de werkvloer alcoholvrij

Geef het goede voorbeeld, maak de werkvloer alcoholvrij! Start nu met zero tolerance. Besef dat je doseringsproblemen niet kunt bestempelen als een privé-zaak. Zodra medewerkers doseringsproblemen hebben, is dit altijd van invloed op de werkomgeving: in gedrag, productiviteit, veiligheid van de medewerker zelf én collega’s.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een ADM-beleid, wil je voorlichting organiseren aan je medewerkers of je managers trainen op het herkennen van ADM-problemen onder hun mensen? Neem contact op met Edo van den Hoed van ADM-support: info@adm-support.nl of 06-16388133.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?