Als een gokje wagen je leven beheerst

Houd je van een gokje wagen? Dat is overigens heel anders dan niet meer zonder gokken kunnen. Gokverslaafden zijn steeds gefocust op de volgende ronde, want dán gaan ze winnen. Ze kunnen niet stoppen en weer vliegen honderden euro’s erdoorheen.

(Online) gokken is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Sterker nog, het aantal mensen met een gokprobleem groeit, ook onder jongeren. Gokken is anoniem en prima te doen zonder anderen. Het is heel toegankelijk, want je kunt vanuit je luie stoel het spel spelen. En er is veel reclame voor gemaakt, via influencers en met kortingen. Juist in periodes waarin we door Corona minder mochten, bloeide deze business op. Meestal duurt het lang voordat naasten of werkgevers door hebben dat iemand een gokverslaving heeft, juist omdat het zo makkelijk te verbergen is.

Signalen gokverslaving

Hoe herken je of iemand een gokprobleem heeft? Enkele signalen kunnen je hierop alert maken. Let op afwezigheid, vaak is de persoon langere tijd afwezig zonder duidelijke reden. Ook is de persoon veel bezig met geld of geld (kunnen) lenen. Stemmingswisselingen – afhankelijk van verlies of winst na het gokspel – maken onderdeel uit van gokverslaving. En alle bewijzen over geldzaken, zoals bankafschriften schermt de persoon zoveel mogelijk af. Ernaar vragen kan zelfs irritatie en agressie uitlokken.

Verslaafden hebben een vaste baan

Ontkennen dat mensen met een doseringsprobleem in jouw organisatie werken is lastig als de feiten het tegendeel bewijzen: 70% van de verslaafden heeft een vaste baan.

Werkgevers staan er niet dagelijks bij stil, maar verslavingen staan niet ‘uit’ op het moment dat een werknemer de werkvloer op stapt. Gebruik onder werktijd valt misschien nog op, gebruik buiten werktijd vaak niet. De invloed en de effecten op de persoon en omgeving zijn echter niet zomaar weg. Niet zo gek, want weet jij wat overmatig gebruik van drugs, alcohol, maar ook seks- en gokverslaving met een persoon doet? We vertellen je er graag meer over.

Preventie met ADM-beleid

Weet jij als werkgever waar je op moet letten? Hoe je een veilige werkomgeving voor iedereen kunt creëren, niet alleen voor de werknemer met een verslaving, maar juist ook voor de collega’s?

We ervaren in de praktijk helaas regelmatig dat pas in de laatste fase aan de bel wordt getrokken. In paniek worden we gebeld op het moment dat er een incident is geconstateerd. Terwijl een ADM-beleid met de juiste implementatie ervan, zorgt dat iedereen in de organisatie van tevoren weet hoe de procedures zijn bij vermoeden van doseringsproblemen. Meer weten? Contact me of bekijk alvast de website www.adm-support.nl over onze aanpak. Je leest hier ook wanneer en hoe andere opdrachtgevers ADM-support hebben ingezet.

Wetgeving loopt achter

Natuurlijk willen we verslavingen indammen. De wetgeving loopt hierin achter de feiten aan. Het verbod op reclames voor online gokken in Nederland gaat niet per 1 januari 2023 in, maar is uitgesteld met minimaal een kwartaal. Hoe dan ook komt het te laat voor de mensen die nu een gokverslaving hebben. Live goksessies zijn nu grotendeels verboden op Twitch – een groot online gokplatform – maar de zorgen over de negatieve effecten op mensen en met name jongeren zijn niet meteen weg. Tot die tijd kun je met preventie, goede communicatie en training & coaching een heel eind komen.

Let goed op elkaar en vraag hulp als je rondloopt of iemand ziet met een doseringsprobleem. Verslaving is een ziekte, ook als werkgever ben je verplicht om werknemers te helpen.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?