Wat doe je als je wikkels met amfetamine/speed bij een werknemer op de werkvloer aantreft? Het zijn uitingen van problematiek waarbij je als leidinggevende of HR stappen moeten ondernemen. Maar welke stappen? Die staan in het ADM-beleid van jouw organisatie. In dit beleid leg je vast hoe je als organisatie omgaat met werknemers met doseringsproblemen, denk aan alcohol, drugs, medicijnen en andere problemen als gamen, gokken etc. Leg je deze belangrijke regels binnen de organisatie niet vast in een ADM-beleid, dan heb je kans dat werknemers die deze problemen hebben, je veel tijd en geld kosten. Bovendien – en dat is nog belangrijker – zorgen ze voor een onveilige situatie op de werkvloer. Een ADM-beleid maakt onderdeel uit van het veiligheidsbeleid en is een ‘must have’ om die veiligheid op de werkvloer te kunnen garanderen. Daarnaast heb je bij een eventueel geschil in de rechtbank ook een sterkere positie.
Doseringsproblemen in elke organisatie
Als werkgever heb je een wettelijke zorgplicht om werknemers te helpen bij een eventueel doseringsprobleem. Dan moet je eerst constateren dat iemand een doseringsprobleem heeft. En daar zit de crux. Uit onderzoek blijkt dat doseringsproblemen in elke organisatie voorkomen. De reden dat het nog niet in jouw organisatie is opgemerkt, is omdat het zo lastig is om ze te achterhalen. Toch zijn er wel signalen die je onderbuikgevoel ondersteunen, dat er méér aan de hand is. Als een re-integratieproces steeds weer stagneert bijvoorbeeld.
Stagnatie bij re-integratie
Volgens de Wet Poortwachter en 2e Spoor-trajecten werken werkgever en werknemer met hulp van een arbodienst of bedrijfsarts samen naar een moment waarop de werknemer terugkeert binnen de organisatie. Als werknemers met een doserings- of afhankelijkheidsprobleem kampen, stagneert in bijna alle gevallen re-integratie.
De onderliggende oorzaak – een doseringsprobleem – is dan niet direct zichtbaar. Tenzij je weet waarop je moet letten en hoe je moet handelen.
(h)Erken de signalen van doseringsproblemen
Werknemers met een doserings- of afhankelijkheidsprobleem willen leidinggevenden en HR-managers altijd om de tuin leiden. Ook verzuimspecialisten en bedrijfsartsen komen vaak niet achter het echte probleem. Werknemers met deze problematiek willen hun baan behouden, want ze hebben een verslaving te bekostigen. Wist je dat 70% van de mensen met een doseringsprobleem een vaste baan heeft? Ze liegen je voor, hebben altijd excuses en iets in jou zegt: dit klopt niet. Hulp kun je pas bieden als je de problemen signaleert.
Vertrouw op dat onderbuikgevoel en leg het ADM-beleid van tevoren goed vast. Dan beperk je risico’s en breng je structuur aan in het algehele veiligheidsbeleid. Een up-to-date ADM-beleid betekent: kennis van jurisprudentie, wetgeving en ervaringsdeskundigheid.
Speciaal om je leidinggevenden te leren die problematiek te herkennen organiseren we trainingen op maat voor jouw bedrijf. Neem hiervoor contact met ons op, we helpen je graag. Mail ons voor meer informatie: info@adm-support.nl of bel meteen: +31 616 388 133.