Als werkgever willen we soms ook niet weten wat werknemers in het weekend doen. Zolang ze op werktijden maar aan de poort verschijnen. Dat overmatig gebruik van alcohol, drugs of medicijnen niet alleen buiten werktijden plaatsvindt, maken we in de praktijk helaas te vaak mee. 70% van de verslaafden heeft een vaste baan. Ook blijkt dat de invloed van overmatig middelengebruik groot is op de werknemer zelf, maar vooral ook op de veiligheid van alle collega’s op de werkvloer, is 100% zeker. Zelfs als er tijdens werktijd geen middelen gebruikt worden. De naweeën van middelengebruik zijn soms tot 48 uur nog merkbaar in iemands gedrag. En die persoon zal alles op alles zetten om dit te verbloemen.
Preventief testen
Dat maakt het voor de werkgever nog lastiger om de signalen op te merken. Bij een vermoeden zou je dan graag willen testen, want dan krijg je helderheid. Alleen werknemers preventief testen is wettelijk nog niet in alle branches toegestaan. Nu komt daar wel verandering in, is te lezen in diverse artikelen en ik hoop het oprecht. Maar heel eerlijk, dat wordt al jaren gezegd. Toch kunnen we werkgevers heel goed helpen als dit probleem zich voordoet, hoewel we ons liever richten op de fases ervoor, preventie door middel van een ADM-beleid dat in het gehele bedrijf is doorgevoerd.
Vanuit ervaring weten we precies wat we moeten vragen en hoe, begeleiden we de werknemer én HR en bieden we een mogelijkheid om te kunnen vaststellen of het vandaag veilig is om door te gaan met werken of niet. Als werkgever moet je deze werknemer helpen, je bent immers verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer. Tientallen werkgevers hebben we op deze manier al kunnen helpen, kijk ook op onze website. (link naar Opdrachtgevers)
Trek aan de bel
Wat doe je als je een vermoeden hebt dat iemand onder invloed is? Trek meteen aan de bel bij je manager en/of de HR-afdeling. Een vermoeden van doseringsproblemen bij een werknemer zien we pas bij herhalende, overduidelijke signalen. Denk aan een hoog verzuim, vreemd gedrag, verminderde oplettendheid en in het ergste geval een (bijna) bedrijfsongeval. De veiligheid van alle werknemers loopt dan gevaar. Dat betekent ook helaas dat de desbetreffende werknemer een langer bestaand doseringsprobleem heeft. Als ze ‘gepakt’ worden, is het zelden de eerste keer dat ze deze grens overschrijden. En collega’s hebben dat vaak sneller door dan de manager of de HR-afdeling.
HR is aan zet
De reden dat een HR manager met mij contact opneemt voor advies is dat ze niet precies weten hoe ze dit moeten aanpakken. En dat is niet vreemd, aangezien de meesten niet ervaren zijn in het omgaan met werknemers die (vermoedelijk) onder invloed zijn. Laat staan dat ze weten welke middelen er zijn en welke uitwerking deze hebben op mensen. Tenzij je een ADM-beleid hebt waardoor je precies weet wie wat gaat doen. Sowieso komen we meteen in actie. De veiligheid van al je werknemers is namelijk in het geding.
Bedenk even: de HR afdeling is voor een werknemer ‘de werkgever’ en deze werknemer zal alles op alles zetten om zijn baan te kunnen behouden. Die is nodig om de middelen te kunnen kopen die hij of zij nodig heeft. Mensen die onder invloed zijn, zijn meesters in het verbergen van hun gebruik en omzeilen het probleem via leugens. Prik daar maar eens doorheen zonder de juiste vragen te stellen.
Hoe spreek je deze collega aan en waar vraag je naar? Dat vraagt andere gesprekstechnieken en een onafhankelijke gesprekspartner helpt dan juist bij deze werknemers om open te zijn en er samen een goed gesprek van te maken. Bovendien zijn we bij ADM-support ervaringsdeskundig, dus we kennen alle gebruikte smoezen inmiddels wel. Naast gesprekken en coaching is testen is ook mogelijk, vraag ons gerust om advies.
ADM-beleid als preventie
Nogmaals, voorkomen is beter dan genezen, maar dat vraagt alert zijn en goede preventiemaatregelen treffen zoals een ADM-beleid dat elke werknemer kent. Met adequate uitleg over het beleid en voorlichting en training over het herkennen van signalen en de aanpak ervan, maakt een ADM-beleid echt onderdeel uit van het veiligheidsplan. Als je vervolgens het ADM-beleid onderdeel laat uitmaken van een onboarding-proces en jaarlijks aandacht geeft, is de preventiekracht hiervan ongekend.
Wil je hier meer over weten, neem dan contact met mij op.