Willen stoppen is niet hetzelfde als stoppen

Verslaving is een ziekte, dat blijf ik herhalen. Elke verslaving begint met een eerste keer doen. Het eerste biertje, het eerste pilletje en ook de eerste haal van een sigaret. Van 1 ga je naar 2 en voor je het weet, ontwikkel je een routine. De middelen geven een fijn gevoel. En je wilt dat fijne gevoel vaker hebben en langer vasthouden. Als je niet meer kunt doseren en er drang ontstaat, dan spreek je van verslaving.

Een ‘eerste’ lijkt zo onschuldig alleen stoppen is moeilijk. Dat besef je nog niet als je die ‘eerste’ pakt. Ik kom het in mijn werk helaas vaak tegen en zelf ben ik ook ervaringsdeskundige op het gebied van verslaving. Ik weet waarover ik praat.

Hulp nodig bij stoppen

Een verslaving slurpt je helemaal op als mens. Je kunt niet zonder je middel en doet er alles aan om dat middel te krijgen. Ook onder werktijd. Zodra je wilt stoppen met je verslaving, heb je goede begeleiding en houvast nodig om dit echt door te zetten. Want willen stoppen is niet hetzelfde als stoppen. Intrinsieke motivatie helpt, maar zorg voor jezelf en vraag hulp in de vorm van een vriend of een coach. In ieder geval is er dan iemand die je motiveert om vol te houden op lastige momenten, want ja, die gaan komen. Samen stoppen helpt ook, zoals het initiatief Stoptober.

Stoptober

Deze maand licht ik roken eruit. Roken is een verslaving. Oktober is de Stoptober maand, een campagne waarin mensen wordt opgeroepen om 28 dagen lang te stoppen met roken. Uiteraard met het idee om vol te houden na die 28 dagen. Stoptober is een initiatief van KWF, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland, en Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Deelnemers schrijven zich kostenloos in en krijgen via een app tips en advies. Zij bieden ook voor bedrijven promotiematerialen aan om hun werknemers te motiveren te stoppen met roken.

Verslaving heeft zijn prijs

Inmiddels weten we wel, dat roken slecht is voor jouw gezondheid en die van anderen door het meeroken. Dat mensen vreselijke ziekten krijgen door roken en een gedeelte ervan aan de gevolgen van roken overlijdt. Toch starten nog dagelijks 70 kinderen met het roken van hun eerste sigaret. (bron: https://www.lef-magazine.nl/nieuws/actueleverslavingsnieuws/-sigaretten-bij-supermarkten ) En dat is vaak niet hun laatste. Verslaving ligt al snel op de loer. Huisartsen komen in actie om sigaretten uit supermarkten te weren. Ze zijn een petitie gestart tegen het makkelijk verkrijgen van sigaretten bij supermarktketens en ze roepen supermarkten als Jumbo en Albert Heijn op om per direct te stoppen met de verkoopt van sigaretten.

Alliantie de Rookvrije Generatie zet zich actief in om kinderen te laten opgroeien in een rookvrije omgeving. Zij pleiten voor rookvrije binnen- & buitenruimtes en willen sigaretten moeilijk verkrijgbaar, duur en onaantrekkelijk maken.

Roken is prijzig en wordt steeds duurder door de hogere accijns op tabak. Zo betaal je in 2024 gemiddeld 10 euro voor een pakje sigaretten. Je zou denken dat roken dan slechts voor een bepaalde groep nog kan, maar niets is minder waar. Rokers zijn er in alle leeftijden en in alle bevolkingsgroepen. Ook bij bedrijven zijn nog rokers aanwezig die niet zonder hun peuk kunnen. Je kunt je werknemers vanuit goed werkgeverschap steunen om te stoppen. Heb je daar al eens over nagedacht?

Steun is nodig bij stoppen met roken. Niet zo gek ook, want stoppen met een verslaving is moeilijk. Veel moeilijker dan die eerste sigaret afslaan. Wil je vrijblijvend in gesprek over de mogelijkheden voor begeleiding? Neem dan contact met me op.

Ga jij de uitdaging aan om te stoppen of anderen te helpen stoppen?

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?